Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Friday, November 16, 2012

Utah-Colorado-Arizona körút

Egy kicsit a szokásostól eltérő útleírás, nem a szokványos, de csodálatos útvonallal... 

Elvittük az Oszit és a Volkswagent  kempingezni. 5 teljes nap, 1800 mérföld. Az út ennyi idő alatt csak akkor teljesíthető, ha nem tervezünk túrázni. Inkább a tájban gyönyörködni jó ez az útvonal. Az ún. scenic drive-okat, azaz panorámautakat követtük a térképen és meg kell hagyni, nem véletlenül tették ki a pontokat az utak mellé.




UTAH
Las Vegasból indulva a 15-ösön északnak a 70-esig tulajdonképpen végig a szokásos sivatagi fennsíkon haladunk. Azt azért meg kell hagyni, hogy Utah sokkal látványosabb, mint Nevada vagy California. Kora délután érjük el kelet-nyugat irányú 70-es autópályát. Ez már ki van pontozva a térképen :) És hát meg kell hagyni, az ősz kellős közepén meglehetősen hangulatos a táj.


Ha nem főszezonban megy az ember és a szállás nincs előre lefoglalva, akkor a lehetőségek tárháza határtalan. Mehetünk amerre látunk és mikor elfáradunk, akkor keresünk valami helyet aludni. Mi Coloradóba készültünk, de a 220 mérföldes autópályás vezetés helyett a sokkal hosszabb, de látványosabb mellékutakat választottuk. A 24-es út délnek visz a Capitol Reef Nemzeti Parkon át. A park bejárata előtt kerestünk egy kempinget Torrey, UT-ban. 




A kempingben, ahol megszálltunk voltak kabinok is. Ha valaki motelos-szállásos utat tervez, ez is egy megoldás lehet... Egy kabin 35 dollár volt egy éjszakára (mi 16 dollárt fizettünk a kempingért). A környék fantasztikus. Ezek a kis kabinok:

Ez pedig a Capitol Reef hegyvonulatainak kezdete a kempingből:

Reggel, mint mindig, hajnalban indulunk tovább. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a korán kelést és útnakindulást. A reggeli fények fantasztikusak fényképezéshez, valamint sokkal jobb esélyünk van vadállatokat látni. Mi sajnos pont vadászszezonban mentünk, így az állatok bújkáltak. Az egyetlen hely, ahol láttunk őzeket a Capitol Reefben volt.

Szóval hogy a számból popót csináljak, a reggeli fények nagyon jók fotózni, de azt meg kellett állapítanom, hogy a CR kifejezetten naplementés park. A fekvése miatt a lenyugvó Nap sokkal jobban (vagy inkább sokkal nagyobb részt) világít meg.


A 24-es útról Hanksville-ben térünk le dél felé (mert ugye Coloradó észak-keletre van, hehe...) és a Glen Canyon felé haladunk. A Glen Canyon tulajdonképpen a Colorado folyó által kivájt kanyon. Bár nem olyan nagy, mint a Grand Canyon, nekünk legalább annyira tetszett (vagy még jobban). Az út itt nem fennsíkon halad, mint a GC esetében, hanem szinte a folyó, vagy éppen egy mellékága mentén lent a canyonban. A sziklák színe lélegzetelállítóan vörös. A mindenfelé kanyargó patakok, vízmosások, folyók mentén vannak piknikezőhelyek, de lehet csak csámborogni. (Nyáron nagy a hőség, hiszen itt már visszatértünk az alacsonyabb sivatagi részre és a "hegyek" közé gyakran beszorul a meleg... a tikkasztó forróságban gyakran a  süvítő szél sem enyhítő körülmény) Csodálatos időnk volt, 18-20 C fok, nap, enyhe szellő.









A 95-ösön tovább haladva látunk egy táblát: Naturall Bridges National Monument. A természeti jelenségekre általában barna színű tábla hívja fel a figyelmet. A National Monumentek általában belépődíjasak, de ha valaki megvette az éves nemzeti park belépőt, és betéved egy National Monumentbe, akkor spórolt :) Ugyanis az éves bérlettel ingyenes :)





Ide nagy lakóautóval nem tanácsos bemenni. Az utak meglehetősen meredekek és keskenyek, csak egy sáv van és egyirányú a forgalom.
Innen Blanding felé folytatjuk utunkat, majd fel Moabnak. Csak egy útmeni "arch"...:

Moab egy kisebb városka 5000 lakossal az Arches Nemzeti Parktól pár mérföldre délre; tulajdonképpen ma már 100 %-ban túristaközpont. Az 1800-as évek végén alapították és az 1920-as évektől utánbányászat folyt itt. Ma a bérelhető terepjárók és ATV-k teljesen kitöltik az út mentét. Meg kell hagyni, a terep tökéletes egy kis off road-olásra.
Mi csak bevásárolni állunk meg itt, jég kell a jégládába :) Aztán az Arches Nemzeti Parktól 2 mérföldre délre egy kipontozott mellékúton folytatjuk utunkat a 70-es autópálya felé. Hát nem véletlenül van kipontozva az út a térképen... 


Itt aztán a lélegzetünk is elakad, annyira csodás az út. Végig a Colorado mentén haladunk, 3-5 mérföldenként piknikezőhelyek és kempingek. Félrehúzunk és egy marha jópofa WC-t találunk. A kemping közepén egy fa kerítés (nem írom, hogy épület, mert se teteje, se ajtaja nem volt), láncot kell felakasztani, ha valaki bemegy és egy pottyantós budit "takar" :) A természet lágy ölén...

Úgy döntünk, hogy ez nekünk egy kicsit túl vad így továbbmegyünk, egészen Grand Junction-ig. Itt egy ismert kemping hálózatnál szállunk meg, a KOA-ban. Kicsit fura, hogy a mosdókat, zuhanyzókat számzáras kilincs védi, de volt egy szuperjó füves terület Oszinak. Másnap innen újra délnek indulunk Coloradoban...

folyt. köv...








No comments:

Post a Comment