Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Monday, March 1, 2010

Grand Canyon Nemzeti Park

Ugy gondolom, hogy az allamokba utazokat ez a tema erdekelni fogja, persze valoszinu azon olvasok erdeklodeset is felkeltheti akik soha nem jutnak el erre a videkre.

31 comments:

  1. Ez a blog egy remek ötlet, még nekünk is, akik itt élünk. Örülök, hogy Rád találtam.
    Köszönöm szépen, hogy meglátogattál a blogomon. Várlak nagy-nagy szeretettel máskor is.
    Ha engedélyt adsz rá, kiteszem a linkedet. :)
    Szép estét kívánok, Kata

    ReplyDelete
  2. Koszi a latogatast es orulok, hogy ki tetted a linket. Mivel most inditottam igy minden visszajelzes jol jon. Sajnos nem tudok olyan jol irni, mint ahogy a tema megkivanna, de lelkesedessel es a tamogato anyaggal remelem azert igy is hasznos es erdekes lesz a blog.

    Udv, romesz

    ReplyDelete
  3. Én biztos vagyok benne. :)
    Javaslom, hogy tetesd ki a linked az amerikalap.hu/utazás oldalra, http://amerika.lap.hu/utazas/11231703 ra, meg gyere ide is, szerintem nagyon örülnének Neked, meg ennek az oldalnak.
    http://forum.utazas.hu/

    ReplyDelete
  4. Szia Ramesz!
    Mi október végén, november elején megyünk a családommal Los Angelesbe. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, rengeteg hasznos információt leírsz, jobb mint az utikönyvek. Két éjszakát tervezünk Las Vegasban tölteni és onnan mennénk egy napos túrára a Grand Canyonhoz. Szerinted érdemes-e befizetni szervezett túrára vagy önállóan is jól bejárható egy nap alatt? Az egyik utazási fórumon ajánlották a Papillon.com-ot, ahol akár repülős, helikopteres túrákat is szerveznek, igaz elég borsos áron. Te hallottál-e róluk valamit?
    A képeid alapján novemberben ott már havazott, ez gyakori, vagy azért nem kell vinnünka téli kabátot?
    Elöre is köszi az infókat: Pearls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia! ezek a kérdések izgatnak engem is. milyen választ kaptál? És milyenek a Te tapasztalataid?
      Novemberben megyünk...
      Köszi előre is
      birinyi.attila@gmail.com

      Delete
    2. Szia Attila!
      A valasz Pearlsnek kozvetlen a kovetkezo volt, ott olvashato.
      Kellemes utat kivanunk.

      Romesz

      Delete
  5. Szia Pearls!

    Kezdem ott, hogy oktobertol marciusig nagy esely van ra, hogy hideg es ho legyen.
    Ha nem telikapat, de meleg pulcsi es egy dzseki minden kepp jol jon, meg Los Angelesben is szukseg lehet ra. Az igaz ott nem jellemzo a hideg, de volt mar jeges a szelvedom hajnalban ott is.
    Egy napa Grand Canyonra elegendo, de koran kell indulni mert 5-6 ora is lehet az utazas.
    En nem vagyok hive a szervezett turaknak, szerintem nem adnak eleget a penzert es raadasul masokhoz kell igazodni. Egy nap alatt mindent meg lehet nezni a deli oldalon de csak a canyon szelerol, mert egy gyalogtura mar nem fer bele es erre a szervezett turaban se lenne ido.
    A papillon-rol nem hallottam, de az nem jelent semmit :) mert soha nem erdeklodtem ezek irant.
    Ha veletlen megis bevalalnam, akkor azt hiszem ez lenne a legerdekesebb. Persze 3-4 szemely mar komoly ervagas.
    "Grand Canyon Helicopter Landing Tour
    Special Price: $269 per person (Retail: $409)"

    Orulok, hogy tetszik amit itt olvastal es, hogy hasznos informacioval segittettem valamit.
    Jo utat es jo szorakozast.

    ReplyDelete
  6. Anno amikor szüleim voltak, kihagyták a helikopteres túrát, mert hogy drága. Immár tíz éve, de még mindig emlegeti, hogy mennyire bánják. Remélem, eljutnak még egyszer, hogy bepótolhassák, szóval senki ne hagyja ki :) én az öszvéres leereszkedésről hallottam, ami nagyon érdekelne.

    ReplyDelete
  7. Réka

    Egyet értek avval, hogy aki azért nem néz meg valamit mert sokba kerül az bánni fogja, hogy kihagyta. Főleg egy olyan atrakciónál ahova nem jut el csak egy újabb nagy befektetés és egy félvilágot átszelő utazás utan.

    Tehát aki anyagiak miatt hagy ki valamit, az jobban gondolja meg, mert ahogy látható lehet, hogy egy életen át sajnálni fogja.

    ReplyDelete
  8. Tisztelt Romesz!
    A napokban fedeztem fel interneten ezt az oldalt, ami nagyon megtetszett. Ismeretlenül is
    a segítségedet szeretném kérni!
    A nyáron Las Vegasba repülök New York-ból, ahonnan szeretném felkeresni a Grand Canyont, majd visszarepülök New York-ba.
    A tervem a következő:
    Július 5-én repülök Las Vegasba, ahol 1 éjszakát töltök, majd másnap autóval megyek a Grand Canyonhoz, ahol 3 napot leszek. Onnan pénteken megyek vissza Las Vegasba szintén 1 éjszakára, és 10-én repülök vissza New York-ba.
    A következőkben szeretném kérni a segítségedet:
    - Keresek olcsóbb szállást Las Vegasban és a Grand Canyon környékén. Azonban a legfontosabb volna az, hogy a Grand Canyonnál találjak egy olcsóbb, de megbízható panziót, ami lehet az út mellett is, hiszen autóval mennék.
    - Jó lenne Las Vegasban lakó magyarokkal is felvenni a kapcsolatot, akik adott esetben a segítségemre lehetnének, mivel nagyon keveset beszélek angolul.

    Eredetileg nem egyedül mentem volna, de közben azok, akikkel oda utaztam volna, lemondták az utat. Így magamra maradtam, de úgy határoztam, hogy mégis elmegyek a Grand Canyonhoz, mivel fantasztikusnak tartom, és talán az életemben egyszer adódik ilyen lehetőségem.
    Nyugdíjas pedagógus vagyok, és azért utazom a nyáron, mert baráti meghívásra Kanadába megyek, majd onnan New York érintésével repülök vissza Budapestre.
    Nagyon várom mihamarabbi válaszodat, mivel gyorsan repül az idő, és nem szeretném az utolsó pillanatra hagyni a foglalásokat.
    Levelezési címem: starykalman@gmail.com
    Szentendrén lakom, és amint már írtam, nyugdíjas pedagógus.
    Üdvözlettel és a segítségedben reménykedve, Stáry Kálmán

    ReplyDelete
  9. Kedves Kálmán!

    Julius 5.-én már itt is a nyaralási szezon tetején vagyunk. Természetesen ebből következik, hogy olcsó szállás nem létezik. Minden motel és hotel tulajdonos tudja, hogy az utazók nem fognak találni máshol sem szobát olcsón. Kedvezmények ilyenkor nem léteznek. Ennek oka egyrészt maga a nyár, iskolaszunetek, stb. Memorial Day a kezdete (május utolsó hétfője) és Labor day (szeptember első hétfője) a vége a főszezonnak. Másrészt Július 4.-e a Függetlenség napja, ami az USA legnagyobb ünnepe. Hálaadás után ez a második legforgalmasabb időpont... Idén ez szombatra esik, ami méginkább megnöveli a turizmust, hosszú hétvége, plusz az emberek többsége ilyenkorra tervezi a nyári szabadságát. Grand Canyon éves szinten több mint 10 millió látogatót fogad ezek késő tavasztól kora őszig látogatják a parkot. Ilyenkor tömeg van mindenhol.
    Nagyon nehéz lesz megfelelő szállást találni. Valószínüleg minden megtelik, előre lefoglalják őket emberek. Nézegettem moteleket, viszonylag elfogadhatóbb áron Williams, Arizona környékén van szállás (54 mérföld a parktól), 6O-9O dollar egy éjszakára ( Knights Inn Williams, Super 8 Williams Grand Canyon, Holiday Inn Williams). A parkhoz közelebb 15O-2OO dollárnál kezdődnek éjszakánként a szobaárak. Ehhez még hozzá kell adni az adókat. Néhány motelnél már most kiírta, hogy csütörtökre már nincs szabad szobájuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, de bizony előre meg kell tervezni. Megbízhatóságot tekintve nem hiszem, hogy bármilyen gond lehetne. Ezek országszerte üzemelő motelláncok, amik persze nem 5 csillagos hotelek, de a célnak megfelelnek.
    Amire számítani kell Las Vegasban, az a tömeg és a hőség. Nappal átlag 42 fok árnyékban, de a 45-47 fok sem ritka. Éjjel, ha szerencsénk van, akkor lemegy 3O fokra, ha nincs, akkor marad 33-35 fok, amit elég nehéz elviselni. Természetesen a szállodák mind légkondicionáltak, és a bérelt autóban is van légkondi, de nagyon kell vigyázni, hogy elég vizet fogyasszunk, a páratartalom 1O% alatt van. Napi 3-3.5l az ajánlott itt ebben az időszakban.
    Grand Canyon elviselhetőbb, a South Rim (deli oldal) átlagban 3O fok nappal, itt van lejárat a kanyonba, de ott lent, még a folyó mellett is felmegy 38 fok fölé a hőmérséklet. Az északi oldal hűvösebb, 24-26 fok, egy nap alatt bejárható és nincs lejárat a kanyonba.

    ReplyDelete
  10. Kedves Romesz!

    A Grand Canyon déli oldalát tervezzük megnézni, de lehet, hogy csak augusztus közepén, egy vasárnap nyílik majd rá alkalmunk. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor nagy ott a tömeg? Ugye előre nem kell belépőjegyet foglalni?
    A másik lehetőség a park megtekintésére egy pénteki nap lenne. Mit gondolsz, melyik nap érdemesebb a parkba menni?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    ReplyDelete
  11. Kedves Lindabree!

    Belépőt nem kell foglalni, annyira azért nem nagy a tömeg. A canyon szélén sok kilátóhely van és előfordul, hogy némelyikben sok érdeklődő jön össze. De azért nem kell aggódni szinte biztos, hogy minden pontról megtudjátok nézni a canyont.
    A tömeg inkább annyiban zavaró, hogy nehéz olyan fényképet készíteni amibe ne kerülne bele egy-két idegen túrista is. ami inkább gond lehet az a szállás a canyon közelében. Valószínű 50 mérföldes körzetben minden szállás foglalt már.

    ReplyDelete
  12. Kedves Romesz,

    Egy magyar és egy lengyel lánnyal dolgozom egy texasi táborban 11 hetet, majd agusztus 9.-én du-án 2kor replünk Amarilloból Las Vegas-ba. Ott szeretnénk autót bérelni, majd 10.-én reggel indulni a Grand Canyon-ba és valmikor 11.-én reggel repülni tovább San Francisco-ba majd 15.-én New York-ba és 21.-én haza. A repülőket már megnézegettünk a napokban lefoglaljuk a jegyeket. Abban szeretnénk a segítséged kérni, hogy hol érdemes autót bérelni, mikor kellene indulni, hogy 1 nap alatt el tudjunk jutni és vissza Vegas-ból a Grand Canyon-ba, illetve minden hasznos információt szívesen veszünk.
    Válaszodat megköszönve,
    Anett

    ReplyDelete
  13. Szia Anett

    A helyzet az, hogy az ut korulbelul 5 ora Las Vegastol Grand Canyon bejaratig. Abban az esetben ha nem altok meg utkozben nezelodni. En igyekeznek napfelkeltere a Desert view kempinghez erni es onnan vissza fele haladnek. A desert view az plusz egy ora megalls nelkul. Csak a kilatokat megnezni a canyonnal viszonyleg gyorsan teljesiteni lehet 5-6 ora alatt meg van. Viszont utana nem konnyu a vezetes vegasig. En csinaltam mar meg ezt az utat hasonlo modon. Nagyon faraszto, de nem lehetetlen. A repuloteren kozpontositva vannak a berautos cegek. Erkezes utan egy shuttle busszal lehet az irodaba menni. Itt van a cegek listaja
    http://www.mccarran.com/03_carrentals.aspx
    Nem bereltem itt autot igy nem tudok ajanlani sem. Szerintem nezegessetek meg az expedia.com vagy az orbitz.com oldalait es probaljatok eldonteni, hogy melyiknek az arai felelnek meg a legjobban. De nem surgos lefoglalni az autot sokkal korabban 1-2 hetes elore foglalas altalaban elegendo.

    ReplyDelete
  14. Köszönöm a hasznos információkat, ezek alapján átgondoltam az egész utat - mivel valószínüleg egyedül kell végig vezetnem fiatal nőként, de hasonló utat már nem egyszer megcsináltam magyarországon - 9.-én felveszem az autót a reptéren, du.-án 4 óra körül remélhetőleg el tudunk indulni a Grand Canyon felé és akkor Flagstaff-ban alszunk egy éjszakát és másnap korán reggel elmegyünk a national park-ba, így még a napfelkeltére is van esély, h odaérünk. Aztán estére vissza is érünk Vegasba, ahol körülnézünk aztán másnap délelőtt repülünk tovább. Flagstaff-ba érdemes előre foglalni szállást? Hostelt néztem az olyan 25 dollár/fő volt a legolcsóbb, vagy érdemesebb majd ott keresni valamilyen motelt?

    anett

    ReplyDelete
  15. Anett
    .
    Lehet, hogy nem erdemes Flagstaff-ig elmenni, Williams is eleg nagy varoska tobb motel is van ahol, megszallhattok. Mivel a motelok nem szemelyre adjak ki a szobat, igy harmotoknak lehet, hogy jobban megeri mint a "hostel" es altalaban van reggeli is. Habar ha hajnalban elrohantok a Desert View-hoz akkor a reggel nem erdekes. Hostelekrol nem tudok semmit, soha nem szalltam meg ott. Elore foglalas nem rossz, bar a varos forgalmas utvonalon van ( 40esen) igy szinte mindig lehet kiado szobat talalni az athalado uazok miatt. Kora hajnalban nem biztos, hogy lesz park ranger a bejaratnal es nem tudjatok kivaltani a park belepot viszont kifele ellenorizhetnek es akkor kell fizetni. De nem kell aggodni nem buntetnek meg senkit.

    ReplyDelete
  16. Kedves Romesz,

    Végül maradt Flagstaff, mert ott tudtunk egész jó áron motelt foglalni, aztán ahogy néztem a térképen a desert view-hoz nem is kell kerülnük sőt így útba is esik. Most nézegettem ezt a térképet http://www.nps.gov/grca/parknews/upload/SRsum2010transit-map.pdf
    aztán ahogy látom a kilátópontokhoz nem is lehet autóval behajtani, hanem csak a shuttle bus-al. Et jól gondolom? Ezeket a kiltáókat érdemes megnézni?(powell point, hopi point..)
    Előre is köszönöm válaszod,
    Anett

    ReplyDelete
  17. A desert view es a Bright Angel Lodge kozott meg lehet nezni a kilatokat. Az is belefer egy napba es ha addigra nem volt eleg amit lattatok akkor erdemes a busszal is vegig menni. A hermit rest route az ahova autoval nem lehet behajtani mar egy ideje. De a tobbi pontra igen. A powel pointig akar gyalogturazni is lehet, hisz nem nagy tavolsag.

    ReplyDelete
  18. Ha Flagstaffben szaltok meg, akkor erdemes a napfelkeltere kirohanni a desert viewhoz, persze kulonben is erdemes. Szerintem es tobb mas ember szerint is megeri a kora hajnali felkelest.

    ReplyDelete
  19. Mindenképpen megyünk úgy terveztünk. Tudsz abban segíteni, hogy Amerikában lehet a lengyel jogsival vezetni? Nekem van nemzetközi, de a másik lánynak csak hazai. A másik, hogy minden egyes sofőr után kell fizetni plusz költséget, aki vezetni akar?
    Köszönöm előző válaszod.

    ReplyDelete
  20. Trukkos kerdes.

    Ez csak az en velemenyem, de szerintem lehet.
    Ugyanaz az eloiras ervenyes rajuk is mint a tobbi turistara.
    A nemzetkozi jogsi valoszinu nem fog kelleni, szerintem lehet, hogy nem tudnak mitkezdeni vele. A jogsid az utleveleddel es a tartozkodasi engedelyeddel ervenyes. Tehat amint a tartozkodasid lejar akkor belekothetnek a jogsidba is. Habar lattam mar olyat is akinek az utlevele is lejart mar, de a jogsijat elfogadta a rendor.
    Nem minden autkolcsonzonel kell fizetni az extra soforok utan, de nem tudom melyik az ahol nem kell.

    ReplyDelete
  21. Szia! Hol láttad a 80$-os belépöt a Sky Walk-ra? Most néztem az oldalát mert ismerösök akarnak oda menni, sokkal kevesebbet ir online vásárlás esetén. Ennyivel drágább lenne a helyszinen véve vagy félreértek valamit?

    http://store.grandcanyonskywalk.com/products/Online-Ticket-p102-c36.html
    Számomra egyébként a felét sem érné meg, ugy vagyok vele mint te. Az egész Grand Canyont megnézheted 25$-ért, akkor miért fizetnék plusz egy hidra ami még egy fél nap ut a G.C.Nemzeti Parktol ráadásul földúton? Persze lehet hogy 1 turista másképp látja.

    ReplyDelete
  22. Niki:

    itt irjak, hogy $29.95 a jegy ara, de mindenkinek kotelezo megvasarolni a Legacy Pass-t ami $43.05 a felnotteknek.

    ReplyDelete
  23. Köszi értem már!! Miért? Mi az a legacy pass? Soha nem hallottam róla talán ezért nem értettem hogy van ez.

    ReplyDelete
  24. Niki: nem tudom mi az, nem jartam ott en sem eddig. Nem hiszem, hogy a kozeljovoben meglatogatom. De ha lesz tobb informaciom, biztos lehetsz, hogy kozze teszem.

    ReplyDelete
  25. Köszi. :) Én is utánanézek.

    ReplyDelete
  26. Halihó

    Ide mindenképp el kell mennünk, ez nem kérdés :)
    Jó az infó, meg a kommentekben is mindig vannak újabb információk

    Teo >

    ReplyDelete
  27. Kedves Romesz! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Augusztus végén utazunk az Államokba és nagyon sok hasznos információval lettem gazdagabb általad. Van egy kérdésem amiben a segítségedet kérném. Phoenixből indulva szeretnénk a Grand Canyont megtekinteni, de csak 1 napunk lesz erre. Mit javasolsz mi az amit leginkább érdemes megnézni? Mivel Phoenixből délelőtt 10 óra körül indulunk, szűkre szabott az időnk. Előre is köszönöm a válaszod!

    Üdvözlettel:
    Kriszta

    ReplyDelete
  28. Szia Kriszta!

    Phoenixbol a Grand Canyon 4 oras autout.
    Ha delelott 10kor indultok akkor a parkbejarathoz ertek du, 2re. En mindenkeppen megneznem Tusayanban az IMAX moziban a filmet es csak utana mennek be a parkba. Az ido rovidsege miatt ugyis csak a canyon peremerol fogjatok tudni megnezni az erdekessegeket. Ezert a legpraktikusabb a Dessert View-hoz autozni es ott kezdeni a nezelodest. Onnan pedig visszafele a parkbejarathoz minden erdekessegnel megallhattok majd.

    Romesz

    ReplyDelete
  29. Köszönöm a segítséged! :)

    Kriszta

    ReplyDelete