Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Thursday, March 18, 2010

Ha megállít a rendőr....

Nem árt ha tudjuk a rendőrökkel való találkozáskor hogyan kell viselkedni. Tudnunk kell, hogy az USA-ban a rendőr nem állíthat meg "csak" igazoltatás céljából. Ha látjuk mögöttünk a villogó lámpát, akkor bizony elkövettünk valamit, amit jobb lett volna, ha nem... Ez lehet bármilyen kicsi szabálysértés, pl követési távolság nem betartása, túl gyors sávváltás, túl aggresszív gyorsítás/indulás, vagy akár a visszapillantó-tükrön lógó bizbasz jelenléte, ami zavarhat a kilátásban, nem álltunk 3 mp-ig a stopnál, stb...



Mikor olyan szerencsétlenül jártunk, hogy a rendőr kifog minket, akkor a lehető legrövidebb módon de ne pánikszerűen húzodjunk le az út szélére. Lehetőleg ne akadályozzuk a forgalmat egyáltalán.
Ne kezdjünk el hirtelen keresgélni iratok után, hanem állítsuk le a motort és tegyük mindkét kezünket a kormányra és így várjuk mig odajön hozzánk. Elfogja kérni az iratainkat, ekkor mondjuk meg, hogy pl a kesztyűtaróban van és oda fogunk nyúlni. Általában a jogosítványt (magyar elegendő, nem kell nemzetközi), kocsi tulajdoni és forgalmi papírjai, amit a bérleti szerződésben találunk, valamint a biztosítás.
Ne kapkodjunk mert neki van pisztolya és ha megijed esetleg elő is veszi. Különben láthatjuk mikor jön hozzánk, hogy egyik keze a pisztolyon van.
A lehető legudvariassabban megfogja kérdezni tudjuk e miért állított meg. Ha nem volt túlságosan nyílvánvaló akkor jobb, ha hülyét játszunk és nemmel felelünk. Ekkor megmondja, hogy mit mulasztottunk pl, piros lámpa, vagy gyorshajtás stb. Nem kell leállni vitázni vele, mert csak dühös lesz és a mérges rendőr nekünk nem jó. Inkább kérjünk bocsánatot és mutassunk teljes megbánást akkor esetleg egy figyelmeztetéssel megúszhatjuk a dolgot. Ha mégis kiszabja a büntetést (ticket-et kapunk), akkor azon van egy hely és időpont, ahol a bíróságra el lehet menni, ha nem értünk egyet a rendőrrel. Ha a rendőr nem jelenik meg, akkor megnyertük a "pert" és nem kell fizetnünk, ha megjelenik, akkor tulajdonképpen egy mini tárgyalás lesz, ahol mindkét fél elmondja a helyzetet a szemszögéből és a bíró dönt, hogy kinek hisz, kinek a javára itél. Ha rövid az ittartózkodásunk, akkor erre valószínüleg nem lesz lehetőség, mivel sokszor egy/másfél hónap a várakozási idő egy tárgyalásra....
A másik ami nem úgy működik mint otthon az, hogy a rendőrt nem lehet és nem is szabad megvesztegetni, hogy elkerüljük a büntetést. Aki ezt megpróbálja az számoljon vele, hogy a rendőr feljelenti és nagyon szigorú büntetést szabnak ki.
Amerikában nem tilos egy-két pohár alkoholt inni és úgy vezetni, de ha a rendőr rákérdez ne próbáljuk letagadni. Nyugodtan valljuk be mit ittunk. Ha úgy gondolja akkor egy útszéli alkohol vizsgálatnak is alávethet minket, ami különböző dolgokból állhat, mint pl hátrahajtott fejjel egylábon állva egyensúlyozás közben orrunk érintése, az angol abc elmondása esetleg a rendőr tollának ceruzájának szemmel való követése. Ha ezeken elbukunk akkor bilincs és irány a helyi rendőrség, ahol véralkoholszint vizsgálatnak vetnek alá, ha az eredmény 8 ezrelék felett van, akkor mehetünk a fogdába másnapig, ahonnan óvadék ellenében reggel kiengednek. Autónkat elhúzatja és ez innentől kezdve drága mulatság lehet.
Tudnunk kell, hogy az USA-ban a vezetővel egyazon térben nem lehet megbontott üveg/doboz alkohol. Akkor sem, ha a vezető ujjlenyomata sincs rajta és csak az utasok ittak. Törvény van erre, szóval jobb, ha ezt szem előtt tartjuk. 
Ha a rendőr megkérdezi, hogy átkutathatja-e az autónkat, akkor azt megtagadhatjuk, de ha nincs rejtegetnivalónk, akkor esetleg jobb, ha megengedjük, és megkíméljük magunkat további komplikációktól. Motozni csak akkor motozhat, ha letartóztatott minket. 
A rendőrök itt általában barátságosak és segítőkészek, ha lerobbanunk valahol és meglátja, valószínüleg nem fog elmenni mellettünk, hanem megáll megnézni, hogy kell-e segítség.  Utcán sétálva is le lehet szólítani, ha valami próblémánk van, akkor még le is inthetjük a kocsikázó rendőrt. Szóval pánikolni nem kell. :)

17 comments:

  1. Egy kerdes a helyi szabalyokkal kapcsolatban:

    Olyan GPS-em van, amiben van Europa es Eszak_amerika terkep is, ezert nem fogok kerni az auto melle, hanem viszem magammal. Azonban szelvedore pattinthatos, nem allo. Azt hallottam, hogy California allamban nem lehet ilyet hasznalni, en megis szeretnem.

    Lehet gond belole?

    Udv:
    Gabor

    ReplyDelete
  2. Az en GPS-em az a regebbi amit a muszerfal tetejere kell tenni es jobban elfoglalja a latomezot mint az ujabb szelvedore tapaszthatok.
    Engem soha nem allitott meg miatta a rendor es nem tudok rola, hogy barkit is ezert felrehuzna.

    Turistakat csak nagyobb kihagasert buntetik meg. A helyetekben nem aggodnek sokat miatta.

    http://gps.about.com/od/trends/a/GPS_Bill.htm

    ReplyDelete
  3. Eleg buta eloiras van ra.

    A szelvedore tapasztott GPS az utas feloli jobb also sarok 7x7colos zonabol jobb oszloptol nem loghat beljebb.
    Vagy a vezeto feloli bal also sarokbol az oszloptol 5x5-os zonabol nem loghat ki.
    Nem hallottam eddig senkirol akit megfogtak volna miatta. De allitolag $108 a buntetes es Californianak nagyon nincs penze igy nem lepodnek meg ha a rendorok most erre is raszallnak. Ha lehet probald majd az eloirt zonaban elhelyezni a gps-t. Biztos ami biztos.

    ReplyDelete
  4. A bal also sarokban hasznalom, csak nem lesz gond belole.

    Viszont az angol ABC-t visszafele meg jozanul is nehez elmondani :)

    ReplyDelete
  5. Meg valami.

    Nem lattam postot a Monument Valley-rol. Tervezel esetleg irni egyet?

    Ha nem, besegithetek, mert majusban tervbe van veve.

    ReplyDelete
  6. Mivel nem alltam meg a Monument Valleynel egyszer sem, igy nemt udok rola irni csak annyit, hogy milyen utvonalon kell oda menni. Ha megirnad te annak orulnek :)
    Azt hittem majusban mar nem lesztek itt.

    ReplyDelete
  7. Vegasbol megyunk eloszor a Hoover gaton keresztul Grand Canyon West-re, majd onnan Flagstaff-be. Ott alszunk es masnap Monument Valley.

    Igazabol egy West Coast - East Coast roadtrip lesz aprilis kozepetol majus kozepeig. Irok majd milyen volt.

    ReplyDelete
  8. Jol megkevertel

    "Gabor said..."
    Osszekevertelek a masik hozzaszoloval, most jottem ra, hogy egy masik ember vagy.
    De azert megkoszonom majd a segitseget.

    ReplyDelete
  9. Irok sajat elmenyt: grand canyon-al vegztunk amikor rajottem, hogy elszamoltam az idot a kov. szallashelyig, igy hajnal 2:30-ra ertunk oda. Kb hajnal 2-kor kis falun mentunk at, kb 60-al mehettem, egyszer csak rendorauto villan mogottem a nagy sotetsegbol...stb.

    felrealltam.

    mar vagy 1 perce varok a kocsiban, rendor csak matat a sajatjaban, en igy nyitom az ajtot es kiszallok...kiaballtak ram, hogy szalljak vissza a kocsimba. visszaszalltam :)

    Odajottek kb meg 1 perc utan es a rendor mondta hogy valami kis hidat ujitanak fel es 30-al lehetett volna max menni. Ezt tenyleg nem lattam nem tudom meg volt-e vilagitva a tabla elotte. kb 10 meter hosszu hid volt ,kis folyo felett ivelt at. hulla faradt voltam kertek a jogsimat, 2x oda-vissza mentem a csomagtarto es az elso ules kozott, mire megtalaltam valahol a hatizsakomban a jogsit, ahol eloszor is kerestem, ugye a faradtsag miatt nem lattam elsore.

    Utana kerdeztek mit csinalok, honnan jottem, stb.. lattak hgoy alig allok labon es "let's call it a day" figyelmeztetes kisereteben elengedtek, hogy hajtsak lassabban azert.

    talan ki lehetne egesziteni a fenti iromanyt, hogy nem kell kiszallni a kocsibol es hogy amig megalltam es mogottem villog, addig a rendszamot es mi egymast ellenoriznek.

    ReplyDelete
  10. Szia Zoli, koszi a hozzaszolast :) Hat szepen megusztad a dolgot, 60-nal menni 30-as tablanal... akar be is vihettek volna. Sajnos az utepiteseknel/felujitasoknal kulonosen szigoruak szoktak lenni, de turistakkal mindig elnezobbek.

    A kiszallassal kapcsolatban: egy reszet en irtam a bejegyzesnek es mikor olvastam a hozzaszolasod, meg mertem volna eskudni, hogy beleirtem, hogy ne szalljunk ki. Aztan elolvastam es megtalaltam, miert voltam benne olyan biztos> "Ne kezdjünk el hirtelen keresgélni iratok után, hanem állítsuk le a motort és tegyük mindkét kezünket a kormányra és így várjuk mig odajön hozzánk." Szoval valoban csak korulirva, de benne van, hogy maradj a kocsiban :) Mindenesetre koszonom az eszrevetelt es kiegeszitem majd az iromanyt.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Sziasztok!

    Az mennyire gond egy ellenőrzésnél, ha nem beszélek valami jól angolul? Vagy ha a reptéren csak félig értem mit kérdeznek? Vagy ha egy űrlapot kell kitölteni, de nem értek mindent?

    ReplyDelete
  13. Hmm, erdekes kerdes. Erre csak azt tudom mondani, attol fugg. Ha pl megallit egy rendor, mert halara gazoltal valakit, akkor valoszinu gond es nem fonak elengedni, hozatnak tolmacsot, stb, ha csak 2 mp-ig alltal a stoptablanal 3 helyett, akkor nem hiszem, hogy foglalkoznanak vele, ugyanez ervenyes a repteren. Ha gyanus vagy es nagyon szeretnenek valamit tudni, akkor felrehuznak, hozatnak tolmacsot stb. Anyukam meg annyit sem tud angolul, hogy jonapot es semmi gond nem volt, siman beengedtek 1 perc alatt. Repulon a legiutaskiserok segitenek kitolteni az urlapokat (vam es I94 - kovetseg oldalarol ezeket le leket tolteni es van magyar utasitas)

    ReplyDelete
  14. 1Itt tanulmanyozhatod a vizummal utazoknak keszult nyomtatvanyt.

    2ez pedig az ESTA-val utazoknak ad segitseget.

    Mind ket oldalon van kitoltesi utmutato. Kinyomtatod elore es a gepen beirod az adatokat a megfelelo szam melle.

    ReplyDelete
  15. Marcsi, Romesz!

    Köszi a segítséget!

    ReplyDelete
  16. File not found. (Változtak a linkek)

    Ezek a jók most :
    http://hungarian.hungary.usembassy.gov/i94_hu/i-94-minta2.html
    és
    http://hungarian.hungary.usembassy.gov/i94_hu/i-94w.html

    ReplyDelete
  17. Handrás oldaláról találtam most ide.
    Sok hasznos információ van itt, tetszik az oldalatok! :)

    Az igazoltatásra nagyon kíváncsi voltam, hogy zajlik,hogy kell viselkedni, végre találtam beszámolót, nem csak a filmek alapján alkothattam képet. Mostmár itthon se szokás kiszállni az autóból. Az amerikai rendőrökről nagyon jó kép alakult ki, tükrözi a szolgálunk és védünk szlogent. Ha tényleg így van és nem csak a hollywoodi PRjuk jó, akkor a hamburgerkultúrával jöhetett volna ez is! :)

    ReplyDelete