Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Sunday, May 30, 2010

Kell-e nemzetközi jogosítvány az USA-ba utazónak?


Gyakori kérdés nagyon sok téves információval. Beszéljünk arról, ami a bloghoz tartozik. A nyugati partról. És íme az egyszerű válasz:

41 comments:

  1. Fel nem fogom, azt ronda szurke konyvet miert nem cserelik le valamire...
    Amerikai jogositvany kivaltasakor kellett es nagyon furan neztek ra :)

    Nekem kulonben pont olyan magyar kartya-jogositvanyom van, amin CSAK magyarul szerepelnek, hogy mi az. Szerencsere van rajta par rajz is.

    ReplyDelete
  2. Romesz, add már meg légyszi az email cimedet, irnék neked valamit...
    hubaizoltan@yahoo.com

    Köszi, Zoli

    ReplyDelete
  3. @Zoli Hubai

    jobb oldalon van az email kuldesi lehetoseg,
    a kuldj levelet ikon ra kell kattintani

    ReplyDelete
  4. Szia Romesz,

    Nagyon jó az oldal és rögtön megtaláltam, amit kerestem rajta, a nemzetközi jogsival kapcsolatban hasznos volt de főleg a link.
    De a többi olvasni való is nagyon hasznos. Remélem még sok helyre eljuttok, amiről majd olvashatunk.


    ÜDv.:
    Bálint

    ReplyDelete
  5. Szia Balint!

    Orulok, hogy megtalaltad amit kerestel es koszonom a hozzaszolast.

    ReplyDelete
  6. Szia Romesz!
    Ez tényleg nagyon hasznos cikk! Nekem a pesti amerikai-magyar nagykövetségen mondták hogy feltétlenül váltsak ki nemzetközi jogositványt mert a magyarral nem vezethetek itt Arizonában. Bár elképzelhetö hogy azért, mert nem csak látogatóként jöttem és a nemzetközivel igazolhattam csak az amerikai jogsi kiállitásakor hogy van már érvényes jogsim, bár itt ugyanugy le kellett vizsgázzak mindenböl ahogy otthon vizsgáztattak mikor vezetni tanultam...furák ezek a törvények. Mindenesetre az a magyarok által kiállitott nemzetközi jogsi tényleg elég béna...

    ReplyDelete
  7. Niki azért mondták ezt, mert ha netán találkozol olyan hivatallal, ahol fontosnak látják, a pontos fordításokat akkor gondban lehettél volna nélküle. Látod mivel mindenből kellett vizsgáznod ez is bizonyítja, hogy semmire nem jó. Egyedül a lelki nyugalomnak tesz jót. A nemzetközi jogsi, mindenütt igy néz ki, pont az lenne a célja, hogy minden országban érthető legyen. De kevesen veszik komolyan.

    ReplyDelete
  8. Nemzetkozi jogsi nelkul egy kotelezo tanfolyamot is vegig kell csinalni - ha az ugyintezo nem fogadja el a magyar jogositvanyt.

    Igy kresz es gyakorlati vizsga van, ami egy delelott letudhato.

    ReplyDelete
  9. szuper a blog! Gratula! Rengeteg a hasznos info.
    Oktoberben megyunk. Koszi a hasznos dolgokat

    ReplyDelete
  10. Mivel a magyar kártyaalakú jogsi csak magyar nyelvű, ezért szerintem a Hertz nem ad az USA-ban nemzetközi jogsi nélkül autót. (Ha az ügyintéző tartja magát a szabályokhoz.)

    Tapasztalat?

    ReplyDelete
  11. Persze az hogy "recommended", csak annyit jelent, hogy ajánlott. De ha csak ezen múlik az autóbérlés, és kifogok egy hülye ügyintézőt,nem lesz időm hazafutni 10 ezer km-t és sorbanállni ezért a papírért...

    ReplyDelete
  12. Szia Anonymous,

    köszönjük a hozzászzólást.
    A bemásolt szövegben azt irja a Herz, hogy nem kell nemzetkozi, hanem ajánlott. Érvényes jogositvány viszont kell az autóbérléshez, amit a "származási országod" bocsát ki. Tehát igenis kiad magyar jogosítványra autót a Herz. Ha kifogsz egy olyan hülye ügyintézőt, aki nem érti a Herz saját szabályzatát, akkor egyszerűen kérsz egy másikat.
    Ha elolvasod a bejegyzés utolsó sorát, ezt írtuk:
    "Ha megnyugtat minket, hogy van nálunk egy magyar nyelvű nemzetközi jogsi, ne habozzunk az illetékkel könnyíteni a magyar államadóságon :)"
    Szerintem neked megérné kiváltani, mert téged az nyugtat meg. De ha a nyugati államokba készülsz, nem szükséges. A Herz és a többi autókölcsönző napi szinten ad ki autót külföldi jogosítványra (köztük magyarra). Ez a munkájuk, a nagy átlagban ez azt jelenti, hogy tisztában vannak a cég szabályzatával.
    Tapasztalat: volt olyan olvasónk, aki meglátogatott minket, beszélgettünk a blogról és mesélte, hogy milyen igazunk volt a nemzetközivel, mert mikor vettek fel az autót, nyújtották a nemzetközit a magyar jogsival, csak furán néztek rájuk és kinyitás nélkül visszaadták a nemzetközit és a magyarral dolgoztak. (Enterprise Rent-A-Car)
    Mindenesetre ahogy írtam, ha téged ez megnyugtat, akkor ki kell váltani..., egy ilyen utazas elég stresszes tud lenni, nem kell feleslegesen tetézni az izgalmakat :)
    Sok sikert és jó szórakozést kívánunk:)
    Romesz és Marcsi

    ReplyDelete
  13. Sziasztok!
    Friss elmeny. 2010 Nov.-ben bereltunk autot a Thrifty-tol Las Vegas-ban a repteren. 1995-os magyar plasztik kartya formatumu jogsim van + van meg papirfuzet formatumu regi svajci jogsim is. Olvastam a blogon, hogy nem kell nemzetkozi jogsi, de mivel egyik jogositvanyomon sincs angol nyelvu info a rubrikak tartalmarol, gondoltam a biztonsag kedveert csinaltatok nemzetkozi jogsit.
    A berlesnel az ugyintezo kuzdott a magyar jogsival, ekkor megkerdeztem, nincs-e szuksege a nemzetkozi papirosra. Ennek megorult, de miutan odaadtam neki a nemzetkozi papirfuzetet + a svajci papirjogsit, inkabb tovabb bajlodott a magyar muanyag kartyaval. Vegul minden rendben volt. Tehat: nem kell nemzetkozi jogsi, meg akkor sem, ha az eredeti okmanyon csak magyarul van rajta minden.
    Egyebkent szuper a blog, sok okossagot tudtam meg rola.
    Koszi Marcsi es Romesz!
    Udv:
    Zoli

    ReplyDelete
  14. Szia Zoli :)
    Koszonjuk szepen a hozzaszolast, nagyon rendes vagy, hogy vetted a faradsagot es megosztottad velunk friss tapasztalatodat :) Nagyon orulunk, hogy tudtunk segiteni :)
    Marcsi es Romesz

    ReplyDelete
  15. Üdv!
    Mekkora az esélye,hogy a Magyarországon ideiglenesen bevont jogsi az USÁban megbukik?
    Níko

    ReplyDelete
  16. Niko!

    Ez koltoi kerdes akar lenni?

    ReplyDelete
  17. Romesz:nem!
    A munkámhoz kell hivatásos jogsi,azt most 3 hónapra el akarják venni,gondoltam addíg lesz időm utánna menni egy 15 éves dédelgetett álomnak...
    Motorozni akarok elsősorban.

    ReplyDelete
  18. Niko!

    Azt kell mondjam nem tudom a valaszt a kerdesedre. Ha elakarjak venni a jogsid akkor gondolom semmi bizonyitek nincs, hogy vezethetsz akarmilyen jarmuvet. Vagy csak megjelolik valamilyen modon, hogy 3 honapig nem vezethetsz?
    Azt sem tudom mi az esely ra, hogy valaki eszre veszi, hogy felfuggesztett a jogsid..
    Az elmult 10+ evben eddig egyszer allitott meg rendor akkor is kiegett hatso lampa miatt, de azon kivul minden rendben volt. Ezt a dolgot neked kell megprobalni, minden irany mutatas nelkul. Ha sikerul akkor esetleg irhatsz rola egy hozzaszolast :)

    ReplyDelete
  19. Romesz,köszönöm a bátorítást! ;-)
    A plasztik-kártya effektíve marad nálam -ha jól mondják- csak a magyar rendszerben lesz benne hogy erre és erre a kategóriára érvénytelen eddíg és eddíg.Ezért gondoltam hogy próba szerencse.
    Ha összejön,megírom feltétlen!

    ReplyDelete
  20. Niko

    Abban az esetben nem hiszem, hogy valaki is ellenorizne, hogy az a jogsi fel van e fuggesztve vagy sem.

    ReplyDelete
  21. No mindenesetre majd látom,ha odakerülne a sor....
    Egyelőre még nem is jogerős a dolog.Köszönet még egyszer!

    ReplyDelete
  22. Szia!

    Amennyiben nekem még mindig a papír alapú régi fajta jogsim van, az helyett azért gondolom nem ártana műanyag alakút készítenem ugyi?

    Köszi!
    Gábor

    ReplyDelete
  23. Az egyszeruseg kedveert nem art, de ha kivaltod a nemzetkozi jogsit akkor nem szukseges.

    ReplyDelete
  24. Kedves Romesz!

    Nagyon hasznosak az általad összegyűjtött információk.

    Mi a Keleti Parton tervezünk 3 hetes autós utat Miamiból New York-ba. A keleti parton is ismerősök vagytok?

    Üdv,
    Szilvi

    ReplyDelete
  25. sziasztok!
    friss info: tegnap probaltunk autot berelni az enterprise-nal, es azt mondtak hogy a nemzetkozi jogsi nem akadaly, a magyar jogsi nem akadaly, de a berlonek rendelkeznie kell valamilyen credit!(es nem debit) kartyaval.. mivel nekunk nem volt igy nem adtak! beneztuk...
    tudna esetleg valaki olyan bankot itt kint akik a semmire hajlandoak adni credit kartyat?termeszetesen ugy hogy berakjuk a megfelelo osszeget lekotve fedezetkent...

    ReplyDelete
  26. Szia Anonymus!

    Eddig akik debit kartyaval akartak berelni azoknak sikerult. Lehet nem eroskodtel, hogy ez credit kartya? Valoszinu nem domboronyomott a kartyad es az lehet a gond. Sajnos hitelkartyat nem nagyon adnak meg akkor sem ha fedezetet teszel le. Probald meg a Bank of americat, ott lehet szamlat nyitni es talan adnak valamilyen kartyat is. De errol nem tudok semmit. Inkabb csak otlet. Azt tudom mikor utoljara beszeltem a BofA-val akkor mondtak, hogy barki nyithat folyoszamlat naluk, de nem erdeklodtem hitelkartyaval kapcsolatban.

    Masik otlet, menj el tobb kolcsonzohoz is. Lehet csak ez az enterprise nyakaskodott veled es masiknal sikerul berelni.

    ReplyDelete
  27. Az Enterprise oldalarol:
    Debit Cards: Not all branches accept Debit Cards. The debit card policy can be found for the specific branch when booking a reservation. Debit/check cards are considered to be any non-credit card bearing the VISA, MasterCard Logo. Any other non-credit card without the VISA, MasterCard logo is not accepted. If a Debit Card is accepted the card must be in the same name as the renter and will require a cash qualification process.

    Airport Locations:

    When renting in the US: Debit Cards will be accepted with proof of a round trip travel ticket (airline, cruise ship or train) at time of rental.

    Sajnalom, hogy gondotok volt a berlessel. Az USA-ban csak a dombornyomott kartyat fogadjak el, a nem dombornyomottat egyaltalan nem. Az autoberles az USA-ban bejegyzesben meg is emlitettuk. Azt viszont szinte mindenhol elfogadjak. VISA vagy MC logonak rajta kell lennie.
    A Credit Card megoldasra 0% esely van, azt nem fogsz tudni nyitni. Social Security szam es USA cim nelkul meg a Debitkartya is bajos lehet. Ha dombornyomott a kartyad, akkor feltetlenul nyakaskodni kell vagy elmenni masik kolcsonzobe vagy akar az Enterprise-nak egy masik (repteri) locationjere.
    Remelem sikerul megoldanotok a problemat :(

    ReplyDelete
  28. Marcsi,Romesz! Megtaláltam blogotokat nagyon sok jól használható infó van fent.Jellemzően kétévente lakóautót bérlünk és EU ban bogarászkodunk.Jövő évben szeretnénk az USA.n keresztül menni,lakóautóval.New York indulás,Los Angeles érkezés. Nemzetközi gépkocsivezető vagyok,nap mint nap teherautót vezetek.Az összes kategória megvan.No eljutottam a kérdésig.Az RV lakóautó bérléshez szerintetek a "B" kategória elég-e? Mi az a súlyhatár ahol már a C kat.kell.Vigyek-é,avagy írassak egy igazolást a cégemmel,hogy "nem vagyok vaddisznó"? (angliai bérlésnél gondjaink voltak /kelet Eu/a bérléssel)
    A nagybátyám kint él Californiában,a biztosításnál ezt érdemes-e szóba hozni?
    A válaszotokat előre is köszönöm!
    Tisztelettel P.Károly

    ReplyDelete
  29. Szia Karoly

    http://www.familyrv-rentals.com/faq/index.htm#3

    http://www.getrv.com/faq/page

    http://www.cruiseamerica.com/rent/renters_resources/#


    Nem tudom melyik cegnel fogtok berelni, de ugy latom nem kell kulon jogositvany egyiknel sem.
    A nagybatyadat emliteni a biztositasnal teljesen felesleges, nem tudom, milyen ertelemben gondoltad, hogy erdemes lehet.

    ReplyDelete
  30. Sziasztok,

    Hozzá kell szólnom a témához. Én májusban voltam kint egy hónapot túristaként, Arizona, Nevada, Utah és Kalifornia államot látogattam meg. A "Dollar Rent A Car"-nál béreltem Phoenixben autót. A magyar jogosítványt minden zokszó nélkül elfogadták, de kérdés se szőrözés nem volt vele. Utazás előtt nagy volt a para - blogoltam itt is - de megnyugtató volt a helyzet.

    Tippek, ha te is turistaként mész ki.

    1. Győződj meg, hogy a bankkártyádon lévő mágnescsík használható-e. Én nagyon ráfáztam, mert az enyém (K&H Bank) chip kártyás volt, és csak a Bankfiókokban lévő automatából tudtam pénzt felvenni.

    2. Még indulás előtt szerezz be "Drivers Handbook"-ot. Figyelj oda, hogy államonként változnak a közlekedési szabályok. Viszont élmény vezetni az USA-ban. A magyar mentalitáshoz szokott autós a paradicsomban érzi magát...én is így voltam vele.

    3. Vigyél magaddal GPS-t. A bérlés nagyon drága, de ha jól akarod magad élvezni, akkor a kütyü elengedhetetlen. :)

    4. Vegyél egy eldobható telefont a legelső Wallmartban. Nem egy utolsó dolog, ha van nálad telefont.

    5. Ha "sivatagos" területre mész, a kocsid hátuljában mindig legyen elegendő ivóvíz. Életet menthet.

    6. A benzinkutak áraira figyelj oda, sokat spórolhatsz. Arizonában javaslom a "Circle K"-t, nagyon jó áraik vannak.

    Most hirtelen ennyi. Bocs Romesz... :D

    Üdv: Nomád

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon koszonjuk a rovid osszefoglalot :) Mindig orulunk egy-egy frissitesnek a kedves olvasoktol, hiszen egeszen mas helyzet turistakent jonni, mint ugy kirandulni, hogy az elet itt van berendezkedve (gondolok itt arra, hogy telefon, GPS, bankkartya, jogositvany stb mind a mindennapi elet resze) Koszi meg egyszer a friss infokat:) Van valahol esetleg egy blogod, ahova felteszed a kepeidet, amiket itt keszitettel?

      Delete
  31. Szia Marcsi,

    Az úti blogom itt - http://blog.travelpod.com/travel-blog-entries/nomad69/1/1335886905/tpod.html - érhető el. FB-n pedig bejelöltelek.

    Üdv. Zsolt alias Nomád

    ReplyDelete
  32. Sziasztok :) ehhez hozzá kell szólnom, mert érdekes dolog történt velem augusztusban. 17 napot töltöttünk USA-ban, Arizona-Nevada-California útvonalon, 3500km vezettem,na de nem ez a lényeg. Már júniusban lefoglaltam a kocsit a Dollar autókölcsönzőben, mindent megkérdeztem előre tőlük, mondtam, hogy a kocsit átviszem CA és NV-ba is, ugyhogy érdeklődtem a nemzetközi jogsi felől is, nem kell semmi extra ezt mondták. Nagyon örültem. De amikor mentem a kocsiért, akkor kérték a nemzetközi jogsit, mondtam, hogy nem erről volt szó és hogy felhívtam őket, de ragaszkodtak, hogy nekik kell. Ugyhogy kocsi nincs. Baromi mérges voltam, majdnem sírtam. Ott álltam a két fiammal, előre megtervezett útvonalla és lefoglalt kifizetett szállásokkal. De! Elmentünk próbálkozni az Enterprise autókölcsönzőhöz is. Ott persze semmi sem volt lefoglalva előre. Nagyon kézségesek voltak, segítettek. És lám lám! Ők minden további nélkül adtak nekem kocsit, pedig mondtam, hogy nekem MA kell! Csak a jogsimat kérték, lefénymásolták és kaptam is 2 óra múlva egy szinte vadonatúj kocsit. Igaz közel a dupláját fizettem, mert ugye nem volt előre lefoglalva, úgy vettem észre minél előbb foglalok, annál olcsóbb. Mit mondthatnék erre? A bürökrácia ott is működik rendesen. Vajon miért nem kaptam kocsit mire odaértem?? Rövid hajam van, túl sovány vagyok, netalán mert nőből vagyok?? Ki tudja, ezt sosem tudom meg, csak épp így elkezdeni egy nyaralást, nem túl bíztató. Végül, nagyon szuper kirándulás kerekedett. Én ammondó vagyok, mindennek megvan az oka, még akkor is ha nem tudunk róla. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia, koszonjuk szepen a hozzaszolast. Sajnalom, hogy a Dollar nehezsegek ele allitott a nemzetkozi jogsi miatt. Eleg egy tulbuzgo ugyintezo, hogy elrontsa valaki napjat. Ilyen estekre jo kinyomtatni e-mailt (ha telefonon torten a beszelgetes, megkerni oket, hogy irjak le amit mondtak es kuldjek el e-mailben), hogy keznel legyen. Az esetek 99%-ban azt sem tudjak, milyen a nemzetkozi jogositvany. Orulok, hogy a nehez kezdet utan szep kirandulast sikerult osszehozni :)

      Delete
  33. Sziasztok!

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Olvastam az eddigi hozzászólásokat, s sok hasznos információt megtudtam, amit ezúton is köszönök!
    Valaki tudja esetleg, hogy 2 éves USA-ban (Illinois állam) tartózkodás esetén mit kell tenni, hogy vezetni lehessen naponta?
    Az imént olvastam a hivatalos oldalt, miszerint maximum 1 évig érvényes a magyar jogosítvány és a nemzetközi jogosítvány kiállítása ajánlott (a nyelvi érthetőség végett). Ebből nem derül ki számomra, hogy mi a teendő 2 éves ott-tartózkodás esetén.

    A segítséget előre is köszönöm! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Timi!

      Nem tudom mennyire tudsz angolul. De a lenyeg az, hogy Illinoisban nem szukseges a nemzetkozi jogositvany, mert ok nem ismerik el es amennyiben nem akarsz allando lakosa lenni az allamnak akkor hasznalhatod a magyar jogositvanyt a tartozkodasod idejere.

      GYIK

      I will be working in/moving to Illinois. How do I obtain a driver's license?
      Drivers moving to Illinois may use their valid driver's license from their home state or country for 90 days. You may obtain an Illinois driver's license or identification card only if you are becoming a legal resident of Illinois. If you have a valid driver's license from another state or country, you may use it to drive in Illinois throughout your stay (if you do not plan to become a permanent resident of this state). Illinois does not recognize the international driver's license.

      Remelem segitettem.

      Barati udvozlettel,
      Romesz

      Delete
    2. Köszönöm a gyors választ, Romesz! :)

      Delete
  34. Ha már annyit kérdezősködtem anno,akkor most írok pár tapasztalatot is...

    Tavaly nyáron bő két hónapig csatangoltam az USAban,több mint 27ezer kilométert vezettem,jártam 48 államban,több tucat nemezeti parkban,stb.

    Annyi volt a fix előre,hogy a rentalcars.com-on lefoglalatam az autót (Dodge Grand Caravan a Dollartól),ki is fizettem még itthonról.És ez lett a szerencsém:Newarkon a "kedves" ügyintéző hölgyike nem nagyon akart beengedni abba a szabad országba,de a 66 napos autóbérlésről kinyomtatott voucher mondjuk úgy hogy megenyhítette.
    A kocsi jó volt,abban is laktam az út alatt.
    A Dollarnál sok a betonagyú ügyintéző és még több az apróbetűs rész,úgyhogy kezdő autóbérlőként engem is megcumiztattak kb 200 dollárral.
    Mindegy,utólag már ez sem érdekel,mert életem legnagyobb kalandja volt! :D

    Nemzetközi jogsit csináltattam,senkit nem érdekelt.
    Dombornyomott VISA kártya kell,az ódon Nokiámban lévő gps pedíg tökéletesen végignavigált parttól partig,minden fontos információ szerepel az "ovi" térképbázisban,maximálisan ajánlom!
    (Aki pl a 66-os útban gondolkozik,ilyen navigációja legyen:utca szinten követhető vele az amúgy igen hiányosan és rosszul jelzett Mother Road!)

    Kaja kizárólag gyorséttermekben (ott többnyire van ingyen wifi is,ez 2012-ben a világ vezető nagyhatalmában nem mindenhol természetes!).
    Fürdés patakokban,tavakban - ha találtam megfelelőt.... :)
    Alvás Walmart parkolókban,99%-ban legális,egyedül Las Vegasban hajtott el valami suttyó mexikói.

    New Yorkban ne akarj kocsikázni!!
    És igen:sivatagos helyeken legyen nálad víz,rágcsálnivaló,meg lehetőleg teli tank!

    Dióhéjban ennyi.

    Legjobbakat mindenkinek,

    Níko

    ReplyDelete
  35. Kerem valaki segitsen infoval:)Californiai jogositvannyal berelhetek autot MO-n,vagy kell "Nemzetkozi Jogositvany",es ha igen,hol szerezheto be?

    ReplyDelete