Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Friday, June 15, 2012

Vásárlás az USA-ban

Kaptunk jónéhány e-mailt azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e, ha igen mit és milyen üzletben vásárolni az USA-ban. Szeretnénk egy kicsit átrágni a témát, hogy lehetőleg mindenki megtalálja a választ a kérdésre.


22 comments:

  1. Ha megengeded hozzátennék még annyit a szuper összefoglalódhoz, hogy az outletekben vigyázni kell a tagsági kártyákkal, mert sokszor tagságinak árulják, de ami a Smithsben monjduk egy ingyenes kártya, addig az outletben vagy márkaboltban hitelkártyát adnak neked, aminek aztán fenntartási költésge lezs, és nem biztos hogy megéri. (Legalábbis mi hitelkártya parások vagyunk, elég 1)
    WalMartban meg amúgy figyelni kell. Cipőt pl. én nem szívesen vennék, de belefutottam már olyan szandálba, ami 15 dollár volt, és azóta a kedvencem, több mint egy éve megvan, nem szakad, nem büdös, teljesen jó, pedig én válogatós vagyok cipők terén. Szóval jól meg kell nézni, mert lehet jó dolgokat is találni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Túristák nem fognak tudni feliratkozni hitelkártyára.

      Viszont az előfordulhat, hogy tagsági kártyáért pénzt kérnek.

      Delete
    2. Köszi Ziebi :) Valóban előfordulhat, hogy túristát megpróbálnak csőbe húzni hitelkartyával, de amikor eljutnak arra a pontra, hogy ss#-t kérnek, már meg is bukott a dolog. Ilyesmire inkább a department store-okban kell figyelni.
      Walmart arra jó, hogy végszügség esetén az ember megkap mindent egy helyen, ha ne adj isten ellopták a bőröndöt. Ruhát, ha vettem is ott, én általában megbántam. Cipőt én a Kohlsban vagy a Rossban veszek, a Kohls-t azért szeretem, mert van hitelkártyám es akkor még kapok 30% kedvezményt, így ph egy New Balance cipo, ami amugy 60-70 dollár, le van értékelve 45-re, plusz 30% off, 33 dollárért megvan a sportcipellő :) meg ugye szezon vegen 20 dolláros papucs 5 dollár, 30%os kuponnal 3.50, yay, szeretem az ilyeneket :)))

      Delete
  2. Sajnos itt már 27% az áfa...

    ReplyDelete
  3. Az outlet-ekben a legdrágább márkás termékekből is meg lehet venni a kifutó vagy épp kifutott modelleket.

    Szerintem se érdemes a DVD lejátszót vagy filmeket hazavinni, de az ilyen ketyeréket a legtöbbször régiófüggetlenné lehet tenni.

    Laptopot és egyéb kütyüt főleg márkásabbat (pl Apple) érdemes venni.

    Ha olyan szállodában vagyunk, ami engedi, hogy a vendégnek csomagot szállítsanak ki és az Amazon pont abba a hotelbe szállít ki, akkor megérheti online vásárolni. (Ez akkor működik a legjobban, ha van valamilyen ismerősünk, akihez lehet kiszállítást kérni.)

    ReplyDelete
  4. gratula a szep osszefoglalohoz! nekem ritkan adatik outletben vasarolni, igy csak az ahhoz hasonlo TJ MAXX marad ami kozelebb van. egyebkent TJ MAXX es TJ MAXX kozott is van kulonbseg am. van ami pl getto reszen van es van ami a milliomos negyed kozeleben, a ketto nem ugyanaz felhozatalban!

    ugy remlik nem emlitetted a DSW uzletet cipovasarlashoz. Nagy a valasztek es diszkont aron vannak a cipok. Bar ahogy elneztem a ferfi reszlegen nincs akkora valasztek mint a noin ....

    ReplyDelete
  5. Sziasztok!
    Nagyon jó a blog, remélem nem lesz soha bezárva!
    Egy kérdésem lenne: autót béreltem LA-ben és (nem hazudok) nem bírok tankolni credit carddal. Volt olyan hely ahol csak cash vagy debit card-ot fogadtak el, volt olyan hely, ahol meg zip code-ot (?) kért a gép. Beütöttem a pin-kódot és nem működött. Az sem teljesen tiszta, hogy mikor kell betenni-kivenni a kártyát, mikor nullázódik a kút.
    Előre is köszönöm a választ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Attila!

      Köszi a véleményt, hogy be lesz e zárva a blog az még nyitott kérdés.

      Európai hitelkártyával nagy %-ban nem fogsz tudni tankolni a kútnál. Illetve nem tudsz fizetni közvetlen a kútnál.
      Be kell menni a kasszához és oda kell adni a kártyát és előre közölni mennyit szeretnél tankolni, vagyis 5-10-20 dollárért.
      De azt is lehet, hogy megmondod teli kéred és akkor ott tartják a kártyád mig tankolsz és utána kell aláirni a számlát a kasszánál.
      A pinkód nem fog müködni a kútnál, a zip code az iányitó szám, de itt öt számjegyű és csak az ittenieket fogadja el az automata. Betenni és kivenni a kártyát közvetlen tankolás elött kell és utána kéri a zip code-ot, akkor lenullázodik a gép ha elfogadta a kártyát és kiírja, hogy választd ki melyik benzint akarod tölteni. Mikor kész a tankolás akkor a kuton levő autómata ad egy számlát ha kéred vagy jelezheted, hogy nincs szükséged rá.

      Delete
  6. Az a mondat "illetve tudsz fizetni közvetlen a kútnál" akart lenni.
    Ha meg tudnád írni,, hogy végül miként sikerült autót bérelned a topikba, ahova válaszoltunk, jó lenne.
    További jó utat kívánunk.

    ReplyDelete
  7. Tudnal esetleg amerikai fogyasztovedelemi forumot ajanlani? Olyat,mint Magyarorszagon a panaszfal.hu vagy fogyasztovedelem.com?

    Az ftc.gov-val szerettem volna kapcsolatba lepni,de nem jott valasz.



    Koszi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. az ftc.gov a fogyasztovedelmi felugyeloseg, forumot nem talaltam :(

      Delete
    2. Koszonom szepen.

      Delete
  8. Sziasztok
    Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy véleményetek szerint a Miller sör az államokban milyen ár értéket képvisel...

    A választ előre is köszönöm

    Jó napot mindenkinek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia. A kerdes eleg relativ. Eloszor is a Miller cegnek tobbfele sore is van. Peldaul a Millert High Life egy tipikus "sorizu" sor, semmi kulonleges hozzaadott iz, nagyon jonak tartjak es az olcso kategoriaba tartozik. A Miller Chill egy mexikoi izvilagu sor, csepp hozzaadott lime-mal es soval, az ara kozepalso kategoria. Mivel "izlesek es pofonok" nagyon kulonbozoek, nehez az ar/ertek aranyt meghatarozni. Ha mondjuk egy darab kotelre kerdezed, akkor megnezzuk, hogy mennyi sulyt bir el, melott elszakad, es utana megnezzuk az arat, ott mar konkretabban meg lehet hatarozni, hogy milyen ar/erteket kepviselnek az adott kotelek...
      Vissza a sorhoz, van aki megrogzott Miller fogyaszto, van akinek mindegy, csak olcsobb legyen, de alapjaban veve szerintunk az ar/ertek aranyt a Miller sornel a "jo" kategoriaba sorolnank.

      Delete
  9. Szia köszönöm a válaszod.
    Én : miller genuine draft -ra gondoltam felénk ez kapható átszámítva egy 0.33 as 2-3 dollárba kerül \ db akciótól függően (Mo-n).

    További jó napot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12 oz, ami 354 ml, 6-pack, 5-6 dollar, tehat 1 dollar korul van uvegje

      Delete
  10. Ez a legjobb blog amit vaha olvastam!!!!jajj olyan jò dolgokat írsz benne!!még akarok még még:)

    ReplyDelete
  11. Hello! Lenne egy kérdésem. Ha én kint vásárolok egy 8-9000 usd-s kamerát, akkor én ezt a sales tax-et visszakapom, ill., számít az hogy külföldiként veszem meg? Segítsetek már elég fontos lenne, és elég nehezen tudok ebben a témában tájékozódni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia! Egyedul Louisiana es Texas allamban van erre lehetoseg a programban resztvevo uzletekben.

      http://www.louisianataxfree.com/

      http://www.taxfreetexas.com/

      Ezek nem kormanyzati vagy hivatalos allami oldalak, csak informaciot szolgaltatnak, a valossagukat nem all modomban alatamasztani.

      Delete