Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Monday, July 4, 2016

Időjárás/évszakok/szezonok - mikor menjünk az USA-ba

Természetesen, mint mindig, az USA nyugati államairól beszélünk. Kalifornia, Nevada (Las Vegas), Arizóna (Grand Canyon) és Utah a leglátogatottabb államok. Nagy kiterjedésű területről beszélünk, és az időjárás, évszaktól függően (sőt, attól függetlenül is) nagyon szélsőséges lehet.

A turistaszezont már kitárgyaltuk korábban, most ahhoz igazodva szeretnénk pár értékes infót adni.

Előre bocsájtom, hogy időt rendelni nem tudunk. Általánosságokat írok, de láttunk már májusban hóvihart és októberben 40 fokot az óceánparton. 


Kalifornia állam az egyik, ha nem a legszélsőségesebb terület a nyugati parton időjárást tekintve. Pár hónapja voltunk egy kis kiránduláson, amikor is az egyik nap az óceánparton "napoztunk", majd másnap nem tudtunk átmenni a hegyen egy hóvihar miatt, harmadnap pedig majd' megfőttünk a sivatagban. És mindezt egy államban. Ezek a képek mind ugyanazon a kiránduláson készültek 2016 április 20-tól 23-ig:
Pacific Coast Highway
Kern County

Sequoia National Park

Highway 33


NYÁR

A turistaszezon nyáron van. Május utolsó hétfőjétől szeptember első hétfőjéig tart. Ha választani lehet, akkor ezt az időszakot teljesen kihagynánk. Okok? Csak hogy párat említsünk:


  • Tömeg
  • Magasabb üzemanyag árak
  • Többe kerül a szállás
  • Sokszor elviselhetetlenül meleg van (Las Vegasban 3 hetig 45-47C fok volt júniusban és az a nyár "leghűvösebb" hónapja)
  • Kevesebb az esély hogy foglalás nélkül találunk szobát 
  • Autóbérlés drágább
  • Repülőjegyek drágábbak
  • Stb. stb. stb.
Hát akkor mikor? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az idelátogatók túlnyomóan magas százaléka a következő helyeket ejti útba: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Yosemite, Grand Canyon. A többi extra változó, de ezek mindig a listán vannak.

TÉL

Télen nem rossz jönni... Dél-Kalifornia/Los Angeles kifejezetten felüdülés lehet a télből. Grand Canyon déli pereme nyitva, de az északi zárva, a többi pedig elég necces. 


  • Yosemite be van havazva és csak bizonyos részeken takarítják az utakat, tehát a park nagy része le van zárva
  • San Franciscoban esik az eső (nagy az esély)
  • Las Vegasban az Ünnepek miatt tömeg van és a szobaárak az egekben vannak


TAVASZ

Tavasz az egyik legideálisabb időszak. Március/április/május szinte mindenütt szép idővel várhat minket. Dél-Kaliforniában csodás a tavasz és északon is kevesebb az esély az esős/borongós időre. Bár a Yosemite még mindig hó alatt van, sokkal kellemesebb túrázni, kisebb az esély (persze nem lehetetlen) hóviharra. A sivatag is virágba borul tavasszal és igazi élmény a sivár/kopár dombokat kivirulva látni. A sivatag lehet szeles (bár az mindig szeszélyes), de a hőmérséklet nagyon kellemes túrázásra. 

Tömegek sincsenek még az utakon, szállások sincsenek tele (hétvégeken azért belefuthatunk teltházba, de nem annyira elterjedt, mint nyáron). Az utat a hegyekben lévő időjáráshoz illik igazítani. Minden évben változó, hogy mikor nyitják meg a Tioga Road-ot a Yosemitébe és amíg az zárva van, addig elég nagy kerülő átjönni a Sierra Nevadán. De nem lehetetlen és néhány út kifejezetten látványos.

ŐSZ

És akkor elérkeztünk ahhoz az évszakhoz, ami szerintünk a legjobb a nyugati partot meglátogatni. Ősz. Szeptember közepétől Október végéig/November elejéig. Nemcsak az esetleges őszi színek miatt, sőt, kevés olyan hely van, ahol igazi színpompát láthatunk.  Ha ilyesmit szeretnénk látni, Utah-ba vagy Colorádóba kell menni. A magasabb területeken Kaliforniában inkább az örökzöldek terjedtek el, a sivatagban pedig a kopár bokrok nemigazán nyújtanak szép látvány.

Utah - Duck Creek

Coloraro

Colorado

Utah

Viszont a hőmérséklet mindenhol kellmes. Nincsenek tömegek. Nincsenek az árak az egekben, mert a szezonnak vége és a szolgáltatók leviszik az árakat, hogy még pár késői turistát elcsalogassanak. Las Vegasban nincs hőség, Yosemitében (talán) még nem esett le az első hó, San Francisco száraz és a Grand Canyon északi és déli pereme is gyönyörű. 

Na és akkor ha már kezd kialakulni bennetek egy ötlet, hogy mi is legyen, had keverjem meg azzal, hogy végigmegyek a lehetőségeken helyrajzi szempontból, nem évszak szerint. :)

Kalifornia

Kalifornia a szélsőségek állama és itt található a turista célpontok túlnyomó része. A leglátogatottabbakat szeretnénk kiemelni.

Los Angeles

A legjobb időszak Los Angelesbe látogatni március/május és szeptember/november. Ilyenkor sokkal jobb a levegő és kisebb a tömeg. Persze Los Angeles mindig zsúfolt, de ilyenkor kevésbbé kell számítani extra turistákra. Az átlaghőmérséklet 20-25C fok, amiben sokkal kellemesebb sétálni, mint a nyári fülledt és nagyon szmogos 30C fokban. Ráadásul ilyenkor a tömegek kiözönlenek az óceánpartra és szinte lehetetlen élvezni a kirándulást. Ha valami jó akciót szeretnétek kifogni, akkor a tél a legalkalmasabb. Viszont jobb ha hoztok  magatokkal esernyőt, ugyanis ez az esős időszak.


Los Angeles átlaghőmérséklet

Los Angeles átlagos csapadékmennyiség


San Francisco

Ide a legjobb ősszel menni. Szeszélyes időjárása ilyenkor a legkiszámíthatóbb. Szeptembertől novemberig van a legmelegebb és kisebb a tömeg. Tavasz se rossz, de jobban kell számítani hűvösebb, szelesebb és nedvesebb időre. Nyáron nagyon sokan vannak. Télen vannak a legjobb akciók alacsonyabb szállodaárakkal, de jobb ha viszünk pár réteg ruhát, mert az idő hűvös.


San Francisco átlaghőmérséklet



San Francisco átlagos csapadékmennyiség

Yosemite

A Yosemite Nemzeti Parkot a legjobb tavasszal meglátogatni, március és május környékén. Vadvirágok virágba borulnak és az állatok is ébredeznek. A kezdődő olvadás miatt a vízesések megtelnek és csodálatos látványt nyújtanak (ez leginkább tavasz végére jellemző). A nyári tömegeket is el lehet kerülni. Ősszel lecsökken a park látogatottsága és télen pedig szinte kiürül, de tartsuk észben, hogy ilyenkor a park nagy része le van zárva a hó miatt.


Yosemite átlaghőmérséklet
Yosemite átlagos csapadékmennyiség

Las Vegas

Örömmel látom, hogy ez az oldal, amit találtam, szinte szóról szóra azt mondja, amit az első részben leírtam, de azért most már végigmegyek rajta. Vegasba a legjobb tavasszal (március-május) és ősszel (szeptember-november) ellátogatni.Ilyenkor elég meleg van ahhoz, hogy kényelmesen csavarogjunk a városban, és nincs olyan meleg, hogy hőgutát kapjunk. Nyáron a hőmérséklet 40C fok felett van és estére sem megy le 30C fok alá. Bár a város (vagyis inkább a Strip) mindig zsúfolt, a legjobb hét közepére beiktatni az idelátogatást. Egy masik bejegyzésben már írtam, hogy kedden kerülhet 50 dolárba a szoba, majd ugyanaz a szoba szombaton 400 dollár. Azt is figyelembe kell venni, hogy itt szinte állandóan valamilyen kiállítás vagy egyéb esemény van, azokat jobb elkerülni, ezért érdemes átnézni a naptárat ezügyben. 

Las Vegas átlaghőmérséklet

Las Vegas átlagos csapadékmennyiség

Grand Canyon

Ismét március-május és szeptember-november az ajánlott időszak, amikor a nappali hőmérséklet kellemes és a tömeg is kezd elfogyni. Nyáron nagyon nagy tömegekkel kell számolni ami miatt a szállások száma is limitált, valamint az árak magasabbak. Télre az északi perem bezár, délen nincs forgalom, de nyitva van. Hidegre kell számítani, de a behavazott Grand Canyon lélegzetelállító látványt nyújt. 
Grand Canyon átlaghőmérséklet

Crand Canyon átlagos csapadékmennyiség

Hát akkor most ennyi.



No comments:

Post a Comment