Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Sunday, July 3, 2016

Parkolás az USA-ban

Bár az általános közlekedési cikkben pár dolgot említettem, igazából ezt a témát még nem nagyon részleteztük, pedig szerves része a kirándulásnak. Akár anyagilag is meglephet minket egy-egy számításon kívüli parkolási díj. Vagy egy eltűnt bérautó. Megpróbáljuk összeszedni az alap infókat ezzel kapcsolatban.

A nyugati partra érkezők nagy valószínőséggel ellátogatnak Kalifornia, Nevada, Arizóna esetleg Utah államba. Az alapszabályok szinte mindenütt ugyan azok. 

Az első és legfontosabb szabály: soha, sehol ne parkoljunk firelane mellé. 



A firelane tükörfordítással tűzvonalat jelent (Erről meg a Neoton Familia Egy kis nyugalmat című száma jut eszembe). Általában a tűzcsap közelében a járdaszegélyt pirosra festik, így figyelmeztetnek, hogy ne foglaljuk el a helyet a tűzoltóautók elől ezen a szakaszon. Néha rá is festik, hogy "firelane", de sokszor csak piros és jobb ha a fejünkbe véssük, hogy ha piros (még ha kopott is), ne álljunk meg. Minden ilyen szakaszt monitoroznak és a reakcióidejük elég gyors. Ha ez előfordul, nagyon mélyen érintheti a szivecskénket pénztárcánkat. Nem csak a büntetést kell kifizetni, hanem ki kell váltani az elvontatott autót, ami  könnyedén lehet 4 számjegyű összeg is. Szóval inkább ne! A firelane mindig tow-away (vontatási) zóna.  


Mint írtam, nem mindig van ráírva a felfestésre, hogy "No Parking" vagy "Firelane"... Ha piros, akkor tilos! (wow, ezt a kifejezést se használtam vagy 15 éve)
Zöldre festett szegély időkorlátozott parkolást jelent, fehér vagy sárga szegély általában utas-vagy árufelvétel/leadás idejére engedélyezett csak. Kék pedig rokkantanak van fenntartva.
Természetesen a kresszből ismert otthoni szabályok itt is érvényesek: hídon, forgalommal szemben, kereszteződésben, autóbejáró vagy kapu előtt stb. stb. nem szabad parkolni. Ne is lógjunk bele még egy cm-rel se egy autóbejáróba, mert könnyen jöhet a büntetés. Itt nincsenek az otthonról ismerős kör alakú tiltó táblák, itt mindent kiírnak. Értelemszerűen:
"NO PARKING" - Várakozni tilos
"NO STOPPING" - Megállni tilos

Sok helyen időszakos tiltások vannak utcaseprés miatt, pl "No Parking Tuesday 8am-12 pm on this side" Azaz kedden reggel 8-tól délig nem szabad az utca azon oldalán parkolni. Vagy "both side" azaz mindét oldalon... Figyeljetek erre, mert nagyon szigoróan ellenőrzik és a parkolóőrök kedden reggel 8:01-kor már rohannak is kötelességtudatuk teljes tudatában, kárörvendő mosollyal a szájuk sarkában, a pírral és tollal a kezükben, hogy beírják az egyest a parkolási bizonyítványba, sőt... ez is végződhet akár vontatással is. 

Akkor is megbüntethetnek, ha a vezető a kocsiban ül de nem fizette ki a parkolási díjat.

Na akkor most már megbeszéltük, hogy hol ne parkoljunk, akkor nézzük, hogy hova tudunk leállni a nyugati parton.

UTCAI PARKOLÁS


Parkolás szinte mindenütt pénzbe kerül, erre számítsatok. Főleg attrakciókhoz közel.  Egyik megoldás a nyilvános utcai parkolóhelyek, a filmekből olyan jól ismert egyéni parkolóórákkal. Igen, működnek, és nem, ha papírzacskót húzunk rá, nem ússzuk meg a büntetést. Los Angelesben a  régi parkolóórák nagy százaléka le lett cserélve computer vezérelt órára, ami elfogad hitelkártyát és negyeddollárost is, ha pedig elromlik, küld egy jelet a központba, hogy javítás szükséges. Emiatt LA szabályai szerint olyan parkolóóránál parkolni, ami nem működik: tilos. Az állam többi részén, ha nem működik az óra, a parkolásunk ingyenes, de ne számítsatok rá, hogy ilyennel találkoztok,  Örülni fogtok, ha találtok helyet egy működő órával ;) 


Sok helyen, pédául Los Angelesben -Santa Monicán az óceán melletti parkolók - főleg szezonban - nagyon zsúfoltak, így a maximum parkolási időt 2 órára limitálják. Ezért meg kell győződni, hogy figyeljük az erre vonatkozó táblákat. 
A tarifa is változó. 25cent (negyeddolláros) általában 15 percre elég, de akár meg is duplázhatják ezt. 

Mindenestre negyeddoláros legyen nálatok mindig.

Figyeljetek, hogy nem szabad kilógni a parkolóhelyről ami fel van festve az útra, nem szabad átlógni a másik helyre vagy belógni firelane-be, mert hiába van kifizetve a díj, megbüntethetnek.

PARKOLÓHÁZAK/UDVAROK

Főleg Kaliforniában terjedtek el a parkolóházak, garázsok, illetve parkolóudvarok. Árak nagyon változóak, főleg a nyújtott szolgáltatástól függően. Van amelyiknél van őr, van ahol nincs.Van ahol ők parkolják le az autót (valet), van amelyik önkiszolgáló. Van amelyik 24 órát van nyitva, van ami bezár a hétvégére, ünnepnapokra. Van ahol elfogadnak hitelkártyát, van ahol csak kp-t. Az árak változhatnak napszaktól függően is, pl reggel olcsóbb, delután drágább.


MOTEL/HOTEL/SZÁLLÁS

A legtöbb, vagy inkább szinte az összes szállás biztosít parkolót. Általában ez ingyenes (kivéve a legújabb Las Vegas-i őrületet, de erről később) és nem őrzött parkolót jelent.  A parkoló lehet közvetlen a szoba előtt, ha régi típusú motelről van szó,  ahol az "utcára" nyílnak a szobák, vagy egy kijelölt rész, ha a motelépületben belső folyosük vannak. Egyik esetben se hagyjatok a kocsiban értékeket a biztonság kedvéért. Jobb a békesség.

LAS VEGAS

A las vegas-i ingyenes parkolásnak úgy tűnik, hogy vége. Az MGM kezdi a sort és nagy valószínűséggel a többi is nemsokára követi. Főleg mivel így mindenki "a többinél" fog majd parkolót keresni. A parkolási díjak az MGM családhoz tartozó különböző kaszinóknál eltérőek lesznek. Az első óra ingyenes, majd az 1-4 óra díja $5-$7 között, 4-24 óra (napi parkolás díja) $8-$10 között lesz. http://www.mgmresorts.com/parking/

Szállásfoglalásnál lassan érdemes a resort fee-n kívül erre is figyelni.

A többi kaszinó egyelőre nem jelentette be, hogy követné az MGM példáját, de szerintem nem kell sokat várnunk a lépésre. Ami elég szívás, az ingyen kaszinóban parkolás nagyon megkönnyítette a városban való mozgást. Persze a Strip nem olyan hosszú, bejárható gyalog pár óra latt, de azért elég kényelmes dolog volt, hogy akárhová behajtott az ember lánya és addig parkolt, ameddig akart, ahol akart... Na mindegy...

VIDÁMPARKOK

Mindenütt fizetős a parkolás, ha kocsival érkezünk. És nem olcsó. $8-tól akár $20-ig is terjedhet a napi parkolás díja vidám- és elményparkok közelében. Illetve a parkok saját parkolójában. Online előre meg lehet venni a jegyet, de a legtöbb esetben ez nem olcsóbb. A belépő igen, parkolás nem.

NEMZETI PARKOK

Természeti parkok esetén elég egyértelmű a dolog, még nem találkoztunk olyannal, ami másként működött: ingyenes parkolás van kijelölt helyeken. Nem láttunk még fizetős parkolót. Kijelölt túrázó ösvények kezdteténél szinte mindenhol van parkoló és ez mindig ingyenes. Egyedül az éjszakai parkolást tiltják, de gondolom erre nem lesz szükség. 

ÉTTERMEK

Szinte mindenhol van az éttermeknek saját ingyen parkolójuk.

ROKKANT PARKOLÁS

Ha valakinek van rokkant parkolási engedélye, annak használatát KaliforniábanNevadában és Arizónában elfogadják, Utah-ban nem,

Rokkantaknak a  parkolás ingyenes a parkolóóráknál, az időkorlátozott parkolóhelyeken (korlát nélküli időre). Mindenhol máshol normál szabályok vonatkoznak rájuk. 

No comments:

Post a Comment