Kisegítő ötletek, úti tanácsok, tippek és térképek gyűjteménye Amerikába látogató magyar turistáknak.
Kérlek, írj hozzászólást, ha megtaláltad amit kerestél vagy tudasd velem, ha nem.
Click for North Las Vegas, Nevada Forecast

Saturday, March 6, 2010

Étkezési tippek az USA-ban

A közlekedésről, vezetésről már szóltam néhány szót, most az étkezési lehetőségekről, költségekről szeretnék néhány hasznos tanácsot összeszedni.
Nos mindenkinek meg van a véleménye az USA étkezési szokásairól, de mikor ideérkezünk, akkor mindennek nincs jelentősége. Egyetlen célunk van, hogy ne éhezzünk. Az, hogy ezt milyen úton-módon érjük el, csak részletkérdés (amire ki fogyok térni természetesen). Mi pl szeretünk nem túl sok gyorskaját ( junk food, fast food) enni. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy általában főzök valamit, vagy eszünk hideget, és csak a legvégső megoldás a gyorskaja. Egy hónapban max 1x. Na de mikor kirándulni megyünk (mi általában kempingezünk), akkor bizony gyakrabban megesik, hogy megállunk egy McDonald's-nál (lehető legrosszabb a véleményem szerint) vagy InNOut Burger-nél, de persze a hidegkaja van ilyenkor előtérben, és harmadik a főzés.  





Szóval ez első tanácsom nekem személy szerint az, hogy ilyenkor ne azon főljön a fejünk, amin otthon, a rendes hétköznapokon (Mit főzzünk ma, mi egészséges, miben mennyi a zsír, kalória stb), hanem hogy miként töltsük meg "bendőnket" költség- és időtakarékos módon, esetleg új dolgokat kipróbálva. 
 Hiszen én személy szerint minél többet szeretnék látni az uticélból, nem pedig a lábas fenekéből - azt látom eleget. És hát attól nem lesz semmi bajunk, ha egy-két hétig picit többször eszünk ilyeneket. Persze félreértés ne essen, nem a gyorskajákról fog szólni ez a bejegyzés, csak szeretném figyelembe ajánlani, mint egyszerű, olcsó és gyors megoldást.

Persze étkezési lehetőségeink nagyban függnek attól, hogy milyen céllal jöttünk (körutazás autóval, kempingezés, utazgatás tömegközlekedéssel, hosszabb ittartózkodás tanulmányok vagy munka céljából egyetlen városban stb). 

Élelmiszerboltok
Nos, ez persze az alap hely, ahová mindenképpen be fogunk tévedni ittartózkodásunk során. Tulajdonképpen inkább vegyesboltnak hívnám őket, mert mindenfélét lehet itt kapni. Papíráru, gyógyszerek, háztartási dolgok, kozmetikai cuccok, képeslap stb. 
Nos egy ilyenbe biztosan be kell majd mennünk, leggyakoribb üzletláncok: Albertsons, Smith's, Ralph's, Vons, Wal-Mart Supercenter, Fresh and Easy (Tesco), Stater Brothers és még sorolhatnám. Nem mindegyikben,de a legtöbben fel lehet iratkozni tagnak. Ilyenkor kapunk egy kártyát, amivel azt a fizetésnél bemutatva bizonyos árukon spórolhatunk. Ha nem akarjuk kitölteni, akkor minden vásárlásnál csak mondjuk, hogy szeretnénk nyitni egy kártyát, kitöltés nélkül beszkennelik, az levonja a diszkontot és már mehetünk is, eldobhatjuk a kártyát. Vagy ki is tölthetjük, de kérnek címet/telefonszámot. Beírhatunk egy hotelcímet vagy -számot, valószínüleg nem néznek utána, de arra vigyázzunk, hogy a nevünket ne írjuk oda, mert akkor a mi nevünkre érkeznek majd a junk mail-ek, szemetek a hotelhez... Érdemes olyan dolgokat venni, ami a kártyával olcsóbb, elég sok pénz tudunk így megspórolni. Közvetlen a bejáratnál felvehetjük amarket szórólapját, amiben nagyjából benne vannak a sale-en lévő  leárazott dolgok. A kiírt árak nettó árak, de alapvető élelmiszereken NINCS ADÓ a legtöbb nyugati államban. Viszont az élvezeti élelmiszereken, készételeken már van, államonként, néha akár megyénként vagy városonként is lehet eltérő mértékű az adókulcs, 6,5-10% körül... Szóval itt vásárolhatunk amit szeretnénk, kenyeret (rendes, nem vattakenyeret it találhatunk, ha körülnézünk), tejet, felvágottat, gyümölcsöket, zöldséget, üdítőt stb.
Egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnik itt egy egész, kész, meleg grillcsillke 7-9 dollárért, vagy BBQ oldalas. Sokhelyen árulnak rántott csirkét, köreteket, mint pl. egészben sült krumpli, krumplisaláta, tésztasaláta, vagy amit épp szeretnénk.
Ha már itt járunk, érdemes megkóstolni olyan dolgokat, amit esetleg otthon nem kapni. Azt hiszem az élelmiszerboltos vásárlásról ennyi sok is, mindenki tudja, hogyan kell ezt csinálni :))

Hotelek és motelek
Ha hotelben vagy motelben szállunk meg, akkor nekünk kell kideríteni, hogy kapunk-e reggelit. Moteleknél (Super 8Motel 6Red Roof InnHoliday Inn, stb) általában adnak continental breakfast-ot  kontinentális reggelit, amin mindig mosolyognom kell, mert tipikus amcsi reggeli (nevével ellentétben, amivel Európára utalnak): bagel, vaj, lekvár, donuts, cereal (gabonapelyhek), híg kávé, tea, narancslé, gyümölcs, gófri. Ha hotelben szállunk meg, akkor szinte 100%, hogy nem kapunk enni reggel. Motelekben nagy valószínűség szerint nincs túl sok lehetőség étkezésre, általában éttermük sincs, de ha szerencsénk van,. akkor egy-egy folyósón találkozhatunk chips- vagy csokiautómatával. Hotelekben általában van étterem, bár, ahol étkezhetünk. 

Éttermek és gyorséttermek
Nos... ezt a kategóriát nagyon nehéz lesz alaposan összefoglalni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy what you get what you pay for azt kapjuk, amire az ár alapján számíthatunk. 
Alsó árkategóriás gyorséttermek:
  • Hanburgeres: McDonald'sBurger King, Carls JuniorJack in the BoxWendy's stb. Itt nagyon olcsón megtölthetjük a pocakot, általában nagyon nem tápláló kajákkal. Persze nem muszály muszáj a legolcsóbb McChickent venni, árulnak salátákat is, de azoknak már az ára is kicsit magasabb. Árakat fejből nem tudnék mondani, de vannak az 1 dolláros szendvicsek, 5-7 dolláros szendvicsek, saláta gondolom 3-5 dollár örül mozog. Ha valaki California, Nevada, Arizóna államban van, és nem restell bekapni egy hamburgert, nagyon nagyon tudom ajánlani az In N Out Burgert. Nagyon finomjunk food hambit készítenek, a sültkrumpli (french fries) pedig friss, nem fagyasztott krumpliból van. A választék nem túl széles (hamburger, sajtburger és dupla hamburger), viszont valóban nagyon fini. 
  • PizzásPizza Hut, kicsit drágább a Round Table Pizza, stb. Ha szeretjük a pizzát, ki lehet próbálni őket.
  • Szendvicses: SubwayQuiznosPort of Subs stb. Meglátásom szerint, ha jól választunk, akkor egy elég jó összeállítást dobhatunk össze magunknak. Én nem szeretem az előre gyártott öntetes szószós dolgokat, szóval ha nagyritkán betévedünk ilyen helyre, akkor egy egészben grillezett csirkemell szendvicset szoktam enni mindenféle salátával, zöldekkel stb. Véleményem szerint jobb választás, mint egy McDonald's.
  • Mexicói: Taco BellDel Taco stb. Nem tudom, hogy magyarországon mennyire terjedtek el a mexikói jellegű gyorséttermek, de ki lehet próbálni. Burito, taco ésquesadilla a fő választék. 
  • Kínai: Pick Up StixPanda Express. Kínai gyorskaja amerikai módra. Nagy adag viszonylag olcsón. Nem minőségi, de általában laktató.

Nos hirtelen ennyi jut eszembe.

Reggelire betévedhetünk egy-egy tipikus amerikai reggizőétterembe, ilyen a Denny'sIHOP, Original Pancake House stb . Tipikus juharszirupos palacsintareggeli részesei lehetünk. Az éttermek nem csak reggel tartanak nyitva, de sokszor az a legforgalmasabb órájuk. Itt már nem csak hamburger és pizza a választék, de pl aDenny's-ben ehetünk sült húsokat, amerikai leveseket (csak bátraknak), rántottát, salátatálakat stb. A Denny's-ben az ember a születésnapján ingyen ehet. Igazolvány szükséges.
Érdekességként megemlíteném a truck stopoknál található étkezdéket, ami az 50-es évekbe repíthet vissza minket. Ha valaki hosszabb túrán van, esetleg sátorral, vagy konkrét szállás nélkül, akkor egy ilyen truck stopnál meg lehet állni és tulajdonképpen mindent el tudunk intézni (mosás, fürdés, étkezés). Élményszerzésnek is nagyon jó. Megvan a hangulata.

Középárkategóriás étteremláncok:
  • Kezdem a kedvenccel!!! Outback Steakhouse. NyammNyamm. Nagyon szeretjük, tulajdonképpen mindig ugyanazt esszük, blooming oniont (virágzó hagyma) Filet Mignont. Mmmm. Összefut a nyál a számban. Nem olcsó, de nem is megfizethetetlenül drága, szerintem megéri megkóstolni (ha nem itt, akkor valahol máshol) az amerikai bélszínt. Az Outbackben 20 dollár. Elkészítésénél meg fogják kérdezni, hogy miként szeretnénk. lehet "well done": átsütve, "medium well": közepe picit rózsaszín, "medium rare": közepe pirosas. "Rare": majdnem nyers, csak a külseje van megégetve, csak ínyenceknek!
Az ilyen típusú éttermekben szokás borravalót adni, a számla 15%-át, a legegyszerűbb kiszámolási mód, ha a számlán lévő adó (tax) kétszeresét adjuk. Ha kártyával fizetünk, a kkor a kis könyvbe, amibe a számlát hozzák, beletesszük a kártyát, elviszik, lehúzzák, majd visszaadják a papírokkal, azt ki kell töltenünk, vagyis a tip (borravaló) sorhoz beírni az összeget, amit adunk, majd összeadni (nem kötelező, ők is megcsinálják). Ha kézpénzzel fizetünk, akkor ott lehet hagyni az asztalon, nem muszály muszáj megvárni, ha nem kérünk vissza, ott lehet hagyni a kis könyvben.
  • Olive Garden, olaszos-tésztás étterem. 
  • Black Angus, szintén egy steakház.
  • TGI Friday, én nem voltam oda érte, szerintem Danny's minőség Outback áron, de ki lehet próbálni, lehet, hogy csak rossz volt a választásom. A link hangos...
És hát a felső kategóriás éttermek, olyanok is vannak, de abból nemnagyon vannak hálózatok. Általában helyi viszonylatban kell utánanézni, hogy hol mit érdemes kipróbálni, ha pénztárcánk engedi. Kedvcsinálónak: Ruth's Chris Steakhouse. A Benihana étteremben előttünk készíti a chef az ételeket. Ez inkább felsőközép kategóriás, mint felső.

Büfék
Erről szeretnék egy külön bejegyzést majd, főleg a Las vegas-i büfékről. Itt a legjellemzőbb ez a fajta étkezés, a 8dollár/fő-től a 45 dollár/fő-ig bármit választhatunk. Ezek általában all you can eatbüfék, ahol annyit eszünk, amennyi csak belénkfér. De ezekről később.

Ha az óceánparton járunk, nem szabad kihagyni egy friss Fish and Chips rántott hal sültkrumplival evését. Általában mólók közelében, vagy kisvárosokban a Pacific coast highway mentén lehet találni kis családi éttermeket. Ne hagyjuk ki, a friss tengeri halacska nagyon fini :)

Mindenesetre a lehetőségek tárháza határtalan. az biztos, hogy éhezni nem fogunk. Az pedig, hogy hova tévedünk be, csak rajtunk múlik. Ki kell próbálni amit csak lehet.  
Ha kérdés van, nyugodtan írjátok meg a hozzászólásokban, megpróbálunk mindenre használható választ adni :)

4 comments:

  1. Hát ez a kaja dolog nagyon hasznos, amit leírtál, tényleg tetszik. Azt nézegettem, hogy kaliforniában a szállások tényleg ennyivel drágábbak, mint nevada, utah, arizona-ban?
    Gábor
    hml@t-online.hu

    ReplyDelete
  2. Gábor

    A nagyob motelhálózatokban nincs olyan nagy árkülönbség. De az tény, hogy a nagyvárosokban sokszor drágább mint a világvégén.

    ReplyDelete
  3. nekem az tetszik a pihenőhelyes táblákon, hogy Food - Gas - Lodging sorrendben vannak kitéve a kis grafikonok-logók amikből választani lehet, tehát nem a benzin a legfontosabb, hanem a kaja :)

    ReplyDelete
  4. Itt a helye, hogy nagyon megdícsérjem Las Vegasban a Sam's Town kaszinó aljában lévő önkiszolgáló mindenevő büfét, ahol ha jól emlékszem 10(?) dollárért 90 percen át azt és annyit lehet enni amit akar az ember, és igazán széleskörű a választék - még nekem vegetáriánusnak is. (csak úgy saccra is 100-200 féle étel van - kínai konyha is - és igazán jól elkészítve) Sör is folyik a csapból, viszont az külön fizetendő :-) Nekem szokatlan volt a töménytelen jégkocka amire a colat öntötték.
    A tisztaság kifogástalan, a személyzet több mint szolgálatkész - teszi a dolgát.
    Végtelenül kedves gesztusnak tartom, hogy a parkolókban ingyen lehet parkolni városszerte.

    ReplyDelete